Apostel Andreas

Eikenhout; hoogte 160cm
Zuidelijke Maasstreek; begin 17e eeuw

Beeldbeschrijving

De streng ogende Andreas kijkt als enige van de apostelbeelden niet naar het altaar. Hij lijkt iets op Petrus aan wie hij verwant was. Hij wordt afgebeeld met het naar hem genoemde andreaskruis, een gaffelkruis in de vorm van een X.

In zijn linkerhand draagt hij een zogenoemd buidelboek. Zijn rechterbeen is licht gebogen. De mantel over zijn onderkleed wordt onder zijn linkerarm vastgeklemd en zo omhoog gehouden. Het kruis is van de restauratie van Piet van Dongen.

Levensverhaal

Geboren in de aan de oever van het meer van Genesareth gelegen stad Bethsaïda was hij de zoon van Johannes (Jona) en een broer van Simon Petrus. In Johannes de Doper vond hij zijn leermeester. Hij woonde in Kafarnaüm en was visser van beroep.

Als eerst geroepene werd hij mét zijn broer Simon - samen door Jezus "broers van Bethaïsda" genoemd - gevraagd Hem te volgen om vissers van mensen te worden.

Overleveringen spreken van zijn prediking in Oost Europa en Griekenland en van zijn marteldood in Patras in Achaia. Hij stierf aan een gaffelkruis, dat indertijd voor terechtstellingen werd gebruikt.

De legende maakt van hem de stichter van de Byzantijnse Kerk.

Verering

Kerkelijke feestdag: 30 november.

Hij is de beschermheilige van Rusland en Schotland, de schutspatroon van de vissers en de touwslagers.


grote afbeelding
plaats