Apostel Jacobus Major

Eikenhout; hoogte 160cm
Zuidelijke Maasstreek; begin 17e eeuw

Beeldbeschrijving

De apostel Jacobus Major is blootsvoets en hij is de enige apostel die afgebeeld is met een hoofddeksel. In zijn rechterhand houdt hij een pelgrimsstaf, een attribuut dat verwijst naar het in het Noord Westen van Spanje gelegen pelgrimsoord Santiago de Compostela. Ook de schelp op zijn hoed verwijst hiernaar. In de linkerhand draagt hij een boek.

De apostel is gekleeed in een lang blauw gewaad dat versierd is met ruit- en kruismotieven. Op zijn borst vanaf zijn linkerschouder zien we een riem met gesp. De zoom van het kleed is aan de onderzijde goudkleurig, net als de buitenzijde van de lange mantel die over zijn schouders hangt. Deze sierlijk geplooide mantel zit geklemd tussen zijn middel en de rechterarm.

Het onderste deel van de staf is gemaakt tijdens de restauratie na de 2e W.O. De polychromie dateert van 1886. In 2003 werd het beeld opnieuw gerestaureerd door de "Stichting Restauratie Atelier Limburg Maastricht".

Levensverhaal

St.- Jacobus Major, de broer van Johannes de Evangelist werd de Meerdere genoemd om hem te onderscheiden van de andere apostel met dezelfde naam, die - omdat hij jonger was - de Mindere werd genoemd. Zijn moeder was Maria van Salome, een zus van de Heilige Maagd. Aldus was hij een neef van Jezus, die ongeveer twintig jaar jonger was.

GaliliŽrs van geboorte woonden beide broers, vissers van beroep, in Bethsaida. Toen Jezus hen beiden met Petrus en Andreas aan het meer van Genesareth ontmoette en vroeg Hem te volgen gaven zij hier direct gehoor aan.

Toen de Messias in het jaar '31 zijn raad van apostelen vormde werden ook zij beiden hierin opgenomen. Met Petrus en Johannes behoorde Jacobus tot de drie belangrijkste leerlingen van de Heer en waren zij gedrieŽn aanwezig op de berg Tabor en bij Jezus' agonie in de Hof van Olijven.

Christus noemde de broers "Boanerges", zonen van de donder, waarschijnlijk omdat zij zo opvliegend van karakter waren.

Jacobus major preekte in Samaria en Judea, mogelijk ook enige tijd in Spanje.
Teruggekeerd naar Jeruzalem ('43) nam Herodus' kleinzoon Agrippa hem gevangen, waarna hij hem liet onthoofden. Hij is de eerste apostel - martelaar.

Wonderbaarlijk zijn de translatieverhalen van zijn lichaam naar de Westkust van GaliciŽ in Spanje en de vondst van zijn stoffelijke resten alhier eeuwen later.

Verering

Kerkelijke feestdag: 25 juli.

Hij is de schutspatroon van de pelgrims en reizigers.

In de crypte van de Kathedraal van de pelgrimsstad Santiago de Compostela komen jaarlijks duizenden pelgrims uit de hele wereld om hem te vereren.


grote afbeelding
plaats