Heilige Antonius Abt (2)

Eikenhout; hoogte 113 cm
Opper-Gelre; ca. 1700

Beeldbeschrijving

Dit fraai gesneden beeld van Antonius is een geslaagd kunstwerk uit de barok. De draaiing van het ietwat verlengde lichaam, de diep uitgesneden plooien van het kleed en het naar voren geplaatste linkerbeen geven het beeld een zwierige en ruimtelijke uitstraling. De ongeschoeide en blootshoofdse Antonius heeft een ascetisch gelaat. De enigszins vervuilde neogotische polychromie is wit voor het onderkleed en blauw-groen voor scapulier en mantel met capuchon.

De attributen die hij draagt, een taustaf links en een open boek rechts, wijzen er op dat hij een (Antonieter-) monnik was. Het varken draagt het belletje van de Antoniusvarkens , die, na te zijn vetgemest, door de Antonieten werden geslacht. De draak die op zijn rug aan Antonius' voeten ligt, verwijst naar de bekoringen waaraan Antonius als kluizenaar heeft bloot gestaan.

Tot ongeveer de eerste helft van de 20e eeuw stond het beeld in het St. Jozefgesticht, Venray; daarna kreeg het zijn plaats in de kerk en wel tegen de pilaar in de noordelijke zijbeuk.


grote afbeelding
plaats